De Graafschap vs. Sylla Sow & Go Ahead Eagles: Geen schadevergoeding

Begin van dit voetbalseizoen ontstond een relletje in de voetbalwereld. De Graafschap, uitkomend in de Keukenkampioen Divisie, was overtuigd dat Sheffield Wednesday speler Sylla Sow bij hen zou tekenen. Zij vloog hem in naar Nederland. Sylla Sow nam dat vliegtuig, maar tekende vervolgens bij Eredivisieclub Go Ahead Eagles. De Graafschap voelde zich bedonderd. Zij liet het er niet bij zitten startte een arbitragezaak bij de KNVB. Daarin vordert zij schadevergoeding van zowel Sylla Sow als van Go Ahead Eagles.

De Arbitragecommissie wijst de vordering tot schadevergoeding af. Naar het oordeel van deze commissie bestond er nog geen “gave” arbeidsovereenkomst met Sylla Sow. Hij had immers nog niet had getekend. Bovendien zou de transferovereenkomst met Sheffield Wednesday zijn vervallen. Dat laatste maakte de beweerde arbeidsovereenkomst onuitvoerbaar.

De Arbitragecommissie erkent in deze uitspraak dat het opportunisme regeert in de voetbalwereld. Echter, zij oordeelt dat met het vervallen van de transferovereenkomst een nieuwe juridische situatie is ontstaan. In deze nieuwe situatie mocht Go Ahead Eagles proberen Sylla Sow aan te trekken. Bovendien stond het Sylla Sow op dat moment vrij om niet verder te onderhandelen met De Graafschap, maar met Go Ahead Eagles.

Dat Sow is ingegaan op een voor hem aantrekkelijker (…) aanbod van Go Ahead Eagles terwijl hij daarvoor langdurig met De Graafschap heeft onderhandeld (…) en hij (…) op kosten van De Graafschap op 28 augustus 2022 naar Nederland vloog (…) en toch later een arbeidsovereenkomst met Go Ahead Eagles heeft gesloten, tekent weliswaar het opportunisme dat in de voetbalwereld aan de orde is, doch in dit geval heeft Sow naar het oordeel van de Arbitragecommissie vanwege het expireren van de Transferagreement tussen De Graafschap en Sheffield de juridische mogelijkheid gekregen om zich te richten op een andere contractspartij waarmee Sheffield een Transferovereenkomst sloot.

Arbitragecommissie KNVB

Houdt dit blog in de gaten voor nieuws over uitspraken van de KNVB Arbitragecommissie.