Max Verstappen botst met Nike over registratie woordmerk “Max 1”

Formule 1-wereldkampioen Max Verstappen mag zijn woordmerk “Max 1” niet registreren voor kledingproducten. Bij beslissing van 27 februari 2023 heeft het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) de registratie van het merk “MAX 1” geweigerd. Deze weigering volgde op een door Nike gestarte oppositieprocedure. Het doel van Nike was om zijn oudere handelsmerk Air Max te beschermen.


Nike voerde met succes aan dat het publiek de MAX 1-kleding zou aannemen voor een merk van Nike. Max 1 zou volgens Nike teveel lijken haar merk AIR MAX. In juridische termen: Nike betoogde dat een verwarringsgevaar zou bestaan onder het Benelux-Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom. Het BBIE oordeelde samengevat dat verwarringsgevaar bestaat omdat de merken zowel visueel als auditief “in zekere mate” elkaar overeenkwamen.


Overigens is Max Verstappen niet de enige Formule 1-wereldkampioen die problemen heeft met het registreren van zijn handelsmerk. Ook rivaal Lewis Hamilton strijdt al jaren met het horlogemerk Hamilton. De registratie van zijn woordmerk “Lewis Hamilton” werd afgewezen na verzet door horlogemerk Hamilton.

Houd dit blog in de gaten voor een diepere review van deze Verstappen-zaak