Sierd de Vos hoeft uitspraak over “lelijke” voetballer Vida niet te rectificeren

Vorige week publiceerde de rechtspraak een uitspraak in de opmerkelijke zaak die de Kroatische voetballer Damogaj Vida heeft aangespannen tegen de Nederlandse voetbalcommentator Sierd de Vos. De Vos noemde Vida “zo lelijk” om daar aan toe te voegen dat Vida op dat tijdstip normaal niet zou mogen spelen, omdat kinderen kijken. Deze uitspraken gingen viraal.

Besiktas heeft ontheffing aangevraagd voor het laten meespelen van Vida . Die is namelijk zó lelijk. Normaal gesproken mag hij op dit tijdstip niet spelen omdat er veel kinderen kijken

Vida kon niet om deze grap niet lachen en spande een rechtszaak aan tegen Sierd de Vos en Ziggo Sport. Hij meende dat de uitlating van Sierd de Vos onrechtmatig zou zijn. Vida wenste dan ook een rectificatie.

De Rechtbank Midden-Nederland ging hier niet in mee. Zij oordeelde dat de opmerking van Sierd de Vos niet grappig is en noemt deze zelfs misplaatst en smakeloos. Desalniettemin, is de opmerking niet onrechtmatig. Voor het publiek was immers voldoende duidelijk dat het om een grap ging. Bovendien moet een bekende voetballer als publiek figuur meer dulden dan een willekeurig ander persoon.

De Rechtbank heeft de vorderingen van Vida dan ook afgewezen.

Voor de volledigheid, dit betreft dus geen strafzaak, waarin iemand tot een straf veroordeeld kan worden (bijvoorbeeld wegens laster). Het betreft, zoals dat in de juridische wereld heet, een “civiele” zaak, waarbij de ene burger iets van de andere burger vordert. In dit geval dus schadevergoeding en rectificatie.

Houdt dit blog in de gaten voor meer nieuws op het gebied van sport en recht!