Youtuber Tietema kan door met professionele wielerploeg

Ondanks de bezwaren van voormalig sponsor Bingoal, mag de bekende Youtuber BasTietema van de rechter door met zijn professionele wielerploeg Unibet-TdT. Hij hoeft ook geen schadevergoeding te betalen aan Binggoal.

Wat was er nu aan de hand? Youtuber Bas Tietema is per 1 januari 2023 de professionele wielerploeg Unibet-TdT begonnen. Dat was tegen het zere been van één van de sponsors van zijn populaire Youtubekanaal Tour de Tietema. Deze sponsor, het Belgische gokbedrijf Bingoal meende dat Tietema een samenwerkingsovereenkomst met Bingoal niet had mogen opzeggen en dus nog een jaar aan Bingoal verbonden zou moeten zijn. Indien dat het geval zou zijn, had Tietema niet met Unibet in zee mogen gaan voor een professioneel wielerteam. Bingoal vorderde voor de kort geding rechter dat Tietema deze samenwerking moest blijven nakomen op straffe van een dwangsom.

De Rechtbank in Zwolle oordeelde anders. Tietema mocht als gevolg van een recente wetswijziging geen reclame meer maken voor kansspelen, zoals de online casino’s van Bingoal. Als bekende Youtuber kwalificeert hij namelijk als een rolmodel voor jongeren. Om die reden kon hij de samenwerkingsovereenkomst met Bingoal onmogelijk nakomen. Hij mocht en kon hij deze overeenkomst rechtsgeldig opzeggen. De samenwerkingsovereenkomst voorzag immers in een bepaling die opzegging bij een dergelijke wijziging in de regelgeving mogelijk maakte. Overigens mogen professionele sporters wel passief (op bijvoorbeeld de kleding) reclame maken voor kansspelen, zodat het geen probleem is dat de hoofdsponsor van de wielerploeg, Unibet, een kansspelonderneming is.

Houd dit blog in de gaten voor meer sport en recht nieuws!